понеделник, 28 февруари 2011 г.

Закон за най-малкото усилие

„Цялостното същество знае, без да отива;
вижда, без да гледа;
постига, без да прави.”
Лао Дзъ

Разумът на природата функционира без всякакво усилие, с безгрижие, хармония и любов. Това е принципът на най-малкото действие, на несъпротивлението.
Тревата не се мъчи да расте - тя просто расте.
Рибите не се мъчат да плуват - те просто плуват.
Единствено човекът се мъчи да живее.

Най-малко усилия се изразходват, когато действията ни са мотивирани от любов, тъй като природата се крепи на енергията на любовта. Когато се стремим към власт и контрол над другите, ние пилеем енергия. Когато се стремим към лична облага, ние пречим на разума на природата да се прояви.
И обратно - когато действията ни са мотивирани от любов, енергията ни се непрекъснато се умножава.
Законът за най-малкото усилие има три компонента, с които бихме могли да задействаме принципа „Прави по-малко, постигай повече.”
1. Приемане. Това означава да приемем момента точно такъв, какъвто е. Обратното означава да се съпротивляваме на цялата Вселена.

2. Отговорност. Това означава да не обвиняваш нищо и никого за своето положение, включително и себе си. Всяка ситуация може да донесе полза и да се преобрази в нещо по-приятно. Всяка ситуация, в която попадаме; всеки човек, когото срещаме, са наши учители. Чрез тях ние се изграждаме, вървим по пътя на собственото си усъвършенстване.
3. Непротивене. Не е нужно да убеждаваме никого в собствената си правота, а това означава, че не е нужно да се противим нито на ситуацията, нито на чуждите мнения. Ако се вгледаме около себе си, ще видим, че хората прахосват 99 % от енергията, за да отстояват позициите си. Каква загуба.

Когато заемеш отбранителна позиция, когато обвиняваш другите, когато не приемаш момента, когато не се примиряваш с него, животът ти среща огромна съпротива.

Защото ти се съпротивляваш на цялата Вселена.

Винаги, когато срещнеш съпротивление, дай си сметка, че насилвайки ситуацията, съпротивлението само ще се увеличава.

Откажи се да защищаваш своите становища.

Престани да се бориш и да се съпротивляваш.

И ще изживееш в пълна мяра настоящия миг.

Защото „Миналото е история, бъдещето е мистерия, а настоящият момент е дар.”

Това означава да живееш Тук и Сега.

Научиш ли се да живееш Тук и Сега, ще отхвърлиш бремето на противенето, възмущението и уязвимостта.

И едва тогава ще познаеш щастието, безгрижността и свободата.
И тогава ще чуеш гласа на сърцето си, което ще ти каже, че всичко, което искаш, е напълно достъпно за теб.

Защото желанията ти идват от нивото на щастието, не от нивото на тревогата и страха.

Не е нужно да даваш обяснения; заяви своето намерение пред себе си и ще познаеш свободата.

Следвай пътя на непротивенето.

Това е пътят, по който природният разум се разгръща спонтанно, без съпротивление и усилие.

Когато постигнеш равновесие между приемане, отговорност и непротивене, животът ти ще потече без всякакво усилие.

Приложение на Закона за най-малкото усилие

Ще се възползвам от този закон, като си обещая, че:

1. Ще упражнявам приемане. Днес ще приемам хората, ситуациите, обстоятелствата и събитията такива, каквито са. Ще помня, че този момент е такъв, какъвто трябва да бъде, защото целият свят е такъв, какъвто трябва да бъде. Няма да се боря срещу цялата Вселена, борейки се срещу този момент. Моето приемане е пълно. Приемам нещата такива, каквито са в този момент, а не такива, каквито аз желая да бъдат.

2. Приемайки нещата такива, каквито са, ще поема отговорността за своето положение и за всички онези събития, в които виждам проблем. Зная, че да поема отговорност означава да не обвинявам никого и нищо за своето положение, включително и самия себе си. Също така зная, че всеки проблем представлява скрита възможност и аз мога да взема този момент и да го преобразя в нещо по-полезно.

3. Днес моето съзнание ще остане настроено на непротивене. Ще отхвърля необходимостта да защищавам своето становище. Няма да изпитвам потребност да убеждавам другите, че трябва да приемат моята гледна точка. Ще остана открит за всички мнения и няма да се придържам настойчиво към никое от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар