понеделник, 21 февруари 2011 г.

Чакрите - цветните батерии на нашето тяло

За феновете на йогата и цялата философия, на която тя учи, думичката „чакра” едва ли е чужда. Ако обаче сега навлизате в начина на живот, наречен „йога”, или просто искате да научите повече за аурата и чакрите, следващите редове са за вас.

Нека започнем с аурата. Тя е нашето невидимо енергийно поле. Съставена е от 3 слоя- ефирно, астрално и духовно тяло. Вътре в аурата, в ефирния и слой, се намират седемте основни енергийни центрове на нашето тяло. Именно тях наричаме чакри.

Думата идва от далечния Изток и означава "колело". Чакрите  преобразуват енергиите на Вселената и  ги интегрират в нашето тяло.

Всяка чакра съответства на определена жлеза, орган, душевно или психическо състояние. Равновесието между тези седем центъра осигурява на тялото ни виталност и здраве.

При проблем ние можем сами да възвърнем енергийното си равновесие чрез медитация, като концентрираме мисълта си в областта на съответната чакра, където чувстваме неразположение и визуализираме цвета и (всяка чакра се свързва с определен цвят), повтаряйки мантрата й.

Чакрите са като цветни батерии; когато са заредени, ние сме здрави и във вътрешна хармония. Ако някоя  „батерия" се изтощи, цялата ни система спада и като резултат възниква заболяване. Цветотерапията може да ни помогне в такъв случай. Честотите, свързани с всеки цвят на спектъра, съответстват на честотата на енергията на всяка от чакрите. Цветът може да се използва за активиране на цялата ни система или само на отделни чакри. Например, ако проблемът ни е свързан с четвъртата чакра насочена зелена светлина към проблемното място, визуализирана като зелен лъч светлина, ще ни помогне. Освен това чакрата се активира и чрез носене на зелен шал или дреха, чрез консумирането на зелена храна (магданоз, салата, круши, броколи).

Ето кои са и тези 7 чакри и малко повече информация на какво влиаят:

I чакра: Муладхара, цвят - червен, мантра – ЛАМ
Основата на тази чакра е невинността. Невинността е качество, благодарение на което изпитваме чиста, детска радост, неограничена от предразсъдъци. Тя ни дава усет за посока и цел в живота. Тя е вътрешната мъдрост, която съпътства малките деца и която при възрастните често бива загубена с възрастта. Въпреки всичко, това качество е вечно и не може да бъде разрушено.

Основни функции: оцеляване, сила, утвърждаване на жизнената енергия.

II чакра:Свадистхана, цвят - оранжев, мантра – ВАМ
Втората чакра е центърът на творчеството, на чистото познание. Тя ни свързва с извора на вдъхновение и ни позволява да усетим красотата около нас. Чистото познание, което тя ни дава, не идва от ума. Това е чакрата на чистото, добро внимание и силата на концентрацията. Тя има отношение към нашите първични инстинкти, личния и интимен живот, както и с родовата памет и продължаването на рода.

Основни функции: творчество, създаване на потомство, сексуалност, повишаване на жизнения тонус.

III чакра: Набхи и Войд, цвят – жълт, мантра – РАМ
Третата чакра  дава чувство за удовлетворение и вътрешен мир. Тя ни прави спокойни и щедри, поддържа нашето духовно израстване. Това е най-уязвимият енергиен център, и трябва да се предпазва, защото се възстановява много бавно.

Основни функции на третата чакра: воля, индивидуална сила, храносмилане.
                                                 
IV чакра: Анахат, цвят – зелен, мантра – ЯМ
Четвъртата чакра е на сърцето, на романтичните чувства. В нея обитава нашият Дух. Това е чакрата, която ни дава чувство за отговорност в отношението ни към другите. Проблемите с нея винаги се отразяват в личния живот, като най-често се появява безчувственост или прекалена чуствителност и емоционална нестабилност. Централната сърдечната чакра ни дава сигурност и увереност.
Основни функции: любов; състрадание; имунитет; сърдечна дейност.

V чакра: Вишудхи , цвят - светло син, мантра -  ХАМ
Петата чакра е на дипломацията, на общуването с другите, на чувствата като  приятелство, любов. Това е чакрата, която ни помага да чувстваме връзката си с остналите хора, с цялата Вселена, да усещаме, че сме частица от цялото, а не изолирани субекти. Свързана е с истината и лъжата и често страда, когато ни се налага да изричаме лъжи.

Основни функции: творчество и общуване

VI чакра: Агнйа, цвят - тъмно син, мантра – ОМ
Шестата чакра е на прошката и състраданието. Тази чакра разтваря нашето его и, нашите лоши навици, погрешните ни идеи и мисли. Ако гледаме порочни неща или сме егоцентрични, тази чакра се уврежда. Когато наблюдаваме небето, земята, природата, тя се изчиства.

Основни функции: висш интелект, ясновидство, интуиция, изострен слух

VII чакра: Сахасрара, цвят – виолетов, мантра – АУМ
Сахасрара е чакрата, която обединява всички останали. Тя е последната еволюционна стъпка в познанието. Днес ние се намираме на нивото на тази чакра.
Основни функции: космическо съзнание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар