понеделник, 21 февруари 2011 г.

Признаци на блокировки в чакрите

Човешкото тяло е най-съвършеното творение в земния физически свят.В него са зашифровани уроци, които човекът трябва да премине. 

Тялото е отражение или може да се каже „изваяние” на душата: всичките й проблеми са отразени в него. Тези проблеми се наричат блокажи.

Затвори Вашата оценка е добавена успешно.
Затвори За съжаление възникна грешка при добавяне на вашата оценка.
Една от предпоставките за заболявания и проблеми на физическо ниво е неприемането на себе си, на тялото си, а от това произлизат противоречия с физическата реалност. Когато човек успее да заобича тялото си, той може да го отпусне не само външно, но и вътрешно - тогава то става най-важния му помощник на Земята. „Отпускането е Царя не лечението” - отново повтарям стари истини.
На фино ниво, неподвижна мисъл, правила, на физическо - енергиен блокаж (това, което в мануалната терапия се нарича локален блокаж и постурален мускулен дисбаланс, може да бъде разглеждано като проекция на ментален блокаж върху физическото тяло). По закона за обратната връзка можем да въздействаме на ментално ниво, с цел да променим тялото и да въздействаме на физическото тяло за да получим ментална корекция. За нелинейното мислене, къде е първичното въздействие е без значение, тъй като „всичко е във всичко”, и всички процеси са циклични. Концепцията на Дзен води до опростената формула: „външното е равно на вътрешното”. Оттук следва, че променяйки мислите, можем да въздействаме на тялото, което ще приеме нужната форма, като се излекува от болестта. Но следва и извода - заниманията само с тялото, не са достатъчни.
Всяка част на тялото носи определена информация, и за да я осмислим, трябва да се научим да се концентрираме върху него. Ако го разглеждаме като външно отражение на мисълта, тогава различните му части се оказват, в известна степен, разделени от някакви напрежения. Тези напрежения на физическо ниво са блокажите.
Чакрите - енергийните центрове на биосистемата, които преобразуват универсалната енергия на Вселената според нуждите на човека.
Човешкото съзнание работи така, че мислите му се разполагат в конкретни области на тялото, и ако са насочени към разделение и отрицание, блокират потока от енергия в съответната чакра, което води до изтощаване на енергията в свързаната с чакрата част от тялото, нарушава циркулацията й, и в крайна сметка води до заболяване. Жизнените проблеми също се отразяват като блокажи и всяка чакра си има свои ситуации и заболявания.

ПЪРВА ЧАКРА (опашен център)
При блокажи в чакрата, човекът прави впечатление на слаба личност, може да е доста пасивен, изтормозен, с болезнен вид. Често е с болни бъбреци, с травми на опашката. Човекът не приема физическото си тяло вътрешно, живота във физическия свят. В този център е заложена любовта към себе си (към тялото) и към света. Блокажите в чакрата създават мускулно напрежение във всички мускули около опашката, не е рядко подвиването на опашката навътре.
ВТОРА ЧАКРА (Сексуален център)
Емоциите свързани с тази чакра, са свързани с интимните и семейни отношения, със самоуважението, с разни загуби, вина, чувствителност, бременност, насилие. Ключът тук е в хармоничното взаимодействие на мъжката и женската половина в човешкото същество.
Сексуалната енергия е основна творческа енергия във Вселената. Отричането или подтискането на тази енергия води до различни заболявания, неврози и истерии. Връзка с първа чакра дава: отрицанието на тялото, защото принадлежи на физическия свят, води до отричане на сексуалната енергия. Здравословните проблеми като цяло и материалното благополучие, бедност или богатство, са пряко свързани с дейността на сексуалния център. Блокажите в тази област са сред най-мощните. Вкоренените в съзнанието на човека от векове заблуждения, дошли от дълбините на вековете, за грешното и нечистотата в половите отношения, са основна причина за това.
Напрежението е разположено в областта на кръста и малкия таз, и понякога обхваща цялата поясна област, и дори корема. Пациентът има болки в областта на таза, което е показател за наличието на блокажи. При мъжете блокирани напрежения се срещат около ануса и простатата и са насочени направо нагоре, като включват и двете долни чакри. Тези напрежения подтискат функцията на простатата. При жените стягащи и разпъващи напрежения достигат до външните полови органи, като намаляват чувствителността им. И при двата пола, общо напрежение в долната част на стомаха е насочено перпендикулярно, като блокира вътрешните репродуктивни органи.
Освен блокажите от сексуален характер, тези напрежения могат да се проявят като стягане на корема, на неприемането му като част от тялото, блокирайки по този начин сексуалната и жизнена енергия.
ТРЕТА ЧАКРА (Слънчев сплит)
В. Жикаренцев нарича тази чакра „център на страха”. В нея се записват страховете, които са доста много при нормалния човек. Страховете имат дуална природа и точно в този център, линейното мислене дава дуална оценка на събитията в живота.
 Тук емоциите са свързани с усилията за постигане на власт, сила, контрол на ситуацията, с чувството на превъзходство, с подтискането на другите. Нарушаването на енергетиката води до заболявания в стомаха и подстомашната жлеза. До сексуални проблеми, ако сексът се практикува като „спорт” и резултатите се натрупват точно в тази чакра. Един от видовете страхове записан тук, е страхопочитанието пред авторитети, учители, както и комплекса за вина.
Тук се формира духовната мъдрост и съзнанието за универсалността на Вселената, хармоничния живот в нея, осъзнаването на собственото си място.
При нормална манипура-чакра, човек е физически и духовно здрав и сам може да лекува. Голям корем и излишна маса се образуват следствие ограничаването на енергиите, предизвикано от множество страхове, които се записват там. Следствие на това е напрежението в кръста, което е свързано с корема, гръбначният стълб започва да се извива напред. Коремните мускули се разтягат напред и надолу, като по този начин създават свободно пространство, което се запълва с мазнини. Раздуващото мускулите напрежение, което е от двете страни, води до затлъстяване на талията. Проблемът с корема може да бъде решен като го приемете като част от тялото си и престанете да се борите с него. Това е в област за самостоятелна работа на пациента.
Към трета чакра се отнася и енергийният ЦЕНТЪР НА ЧЕРНИЯ ДРОБ, което не се разглежда в много информации за енергийната човешка система. Той е разположен в областта на черния дроб. Основната емоция на този център е гнева. На Изток казват: „Гневът наранява черния дроб”. Смята се, че черния дроб е отговорен за появата на артрита, на алергиите и разсеяната склероза. Това изглежда много вероятно, защото черният дроб играе роля в много обменни процеси и е един от главните „филтри” на организма. Източната медицина го нарича „Голямата Царица”.
Напрежението в тялото при блокажи в този център са следствие нуждата от сдържане на емоциите гняв и ярост или неконтролираното им изразяване. Това напрежение се усеща в областта на дъгата образувана от ребрата. ЦЕНТЪРЪТ ТАНДЕН, за който вече говорихме, е областта, където умът се свързва с тялото - това е цялата долна част на таза. Тук е натрупването на Ки (Чи, Ци, Прана) в човека.
Добре е да се препоръчва на пациента самостоятелна работа във вид на най-елементарно, но много ефективна и безвредна за психиката медитация - „просто седене”. Ако човек стои отпуснато в поза „дзад-зен” всеки ден поне по десет минути, тялото, започвайки от трета чакра, се разблокирва.
ЧЕТВЪРТИ ЦЕНТЪР (Сърдечна чакра)
Няма да разглеждаме в подробности разликите между Анахата и Сърдечната чакра, тук те нямат решаваща роля.
Това е централната чакра, тя свързва горното и долното, лявото и дясното, външното и вътрешното. В Дзен-практиката е належащо постигането на това обединение за постигането на истината, която се състои в липсата на разлика в тези понятия, създадени от ума ни. Като правило, тази чакра е блокирана, в различни степени, при всички хора.
ПЕТА ЧАКРА (Гърлен център)
Съответства на стихията „ефир”, намира се в основата на гърлото, примерно на нивото на 7-ми шиен/1-ви гръден прешлен.
Гърления център принадлежи към трите висши центрове и е свързан с емоционалното самоизразяване. Блокажите в тази област могат да се проявяват във вид на кашлица, принудително мълчание, логоневроза, напрежение в гласовите струни. Този център отговаря за творчеството и проявата на волята, за реализирането на собствените желания, за усвояването на всякаква информация, включително пари и материални ценности, които също са вид енергия.
Напрежението в тялото при блокаж на центъра се наблюдава при широки но увиснали рамене, при широка шия и сгърбени рамене или прекалено повдигнати. Когато в мускулите има напрежение, кръвният поток и енергиите се ограничават, клетките не функционират в нормален ритъм, образува се застой в близките до блокажа области. Това способства получаването на остеохондроза и мигрена. Няма човек, който да няма в някаква степен остеохондроза. Няма човек, който да няма едни или други страхове.
В гърления център се намира гордостта, която играе ролята на защитна маска, прикриваща чувството за самоуважение, слабостите, понижената самооценка, така нареченият „комплекс за малоценност”. Няма човек, който да не е претърпял неудачи в живота, които са изразени чрез собствената му неувереност. Ако поне веднъж са подлагани на съмнение сексуалните му възможности, правилността на действията му - значи има блокажи. Страхът от неуспеха е записан тук. Страхът от промени също е тук. А как може и възможно ли е да се разчита на позитивни промени в живота, ако човек се страхува, по принцип, от промените? Не е трудно да се разбере цялата важност на гърления център и работата с него.
ШЕСТИ ЦЕНТЪР (Агни(Аджна)-чакра)
Названието „трето око” е некоректно - човек реализира виждането на фините нива чрез цялото тяло, затова, ако има блокажи, информацията е изкривена.
 Проекцията на разположението се намира в точката между веждите. Смята се, че материалната проекция на чакрата е хипофизата. Действително, центровете на гръбначния стълб „топографски” (за линейното мислене) съответстват на основните нервни сплитове и ендокринни жлези (отдолу нагоре: простата, полови жлези, подстомашна, тимус, щитовидна, хипофиза, шишарковидна). Блокирането на център по жизнения път води до постоянни препятствия в осъществяването на замислите и липсата на сили за тяхното изпълнение. „Девизът” на тази чакра е: „Действие”.
СЕДМИ ЦЕНТЪР (Сахасрара-чакра)
Проекция - фонтанелата на главата. Център отговарящ за висшето знание, за състоянието на свръхсъзнание. Смята се за център на духовността. Кой може да каже, какво е духовност…? Ако някой смята, че знае точния отговор на този въпрос, най-добре е да размишлява над понятието „скромност”.
Да, да се определи това понятие, не само не е лесно, но определението едва ли може да изглежда всеобхватно. „Да се радваш и наслаждаваш на всеки миг от живота - в това е основния смисъл на цялата духовност”. За нашето разбиране на смисъла в седмия център и неговите блокажи, такова определение е достатъчно.
Всеки човек изначално е надарен с Божествена премъдрост, в ума на човека са заложени отговорите на всички възможни въпроси. Пътят на човека, какъвто и да е той, е свят, защото неизменно води до съединение с Твореца и по тази причина, никой път не може да бъде осъждан.
Освен това, винаги съществуват знакови моменти в линията на съдбата, които не могат да бъдат променени от човек и това, което не подлежи на промяна, просто трябва да се изтърпи - така се постига смирение, а смирението е пътя към освобождението.

...лечителят с леко плясване слага длан на рамото му и произнася: „Бъдете здрави”. В традиционната НЛП (Невролингвистично програмиране). това се нарича техника на „закотвяне” - плясването и докосването служат за вербално въвеждане на програма към оздравяване. В резултат на сеанса пациентът е „открит” напълно и такава програма се засява в благодатна почва...В тялото присъстват много блокажи.Тялото и блокажите му като препятствие, са едновременно и инструмент за постигането на щастие.Наистина, потвърждава се мъдростта на Дзен, която твърди, че препятствието съдържа ключа за решаване на проблема. Тялото и блокажите са най-краткия и бърз път за единение с Вселената, с Твореца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар