неделя, 20 февруари 2011 г.

7-те ТЕЛА НА ЧОВЕК

Когато посещаваме църквите, ние виждаме изобразените светии с ореол около главата.
Но едва ли знаете, че всеки от нас има такъв ореол, не само светиите.
Ние, хората, сме космически създания. Ние притежаваме способността да мислим, но няма такъв орган в нашето физическо тяло, който да изработва мислите. Нашите мисли идват отвън и без да има специална подготовка, човек не може да спре и да преустанови притока на мисли в главата си.
Ние всички знаем, че имаме подсъзнание, или да го наречем биологичен компютър, но в тялото ни няма такъв орган. Ако искаме да го обясним по-образно, ето как изглеждат нещата: представете си руските матрьошки (всички сме ги виждали), които са съставени от няколко тела, вкарани едно в друго.
Така е и при нас, хората. Досега науката е установила шест човешки тела, които съставляват едно цяло.
ФИЗИЧЕСКОТО ТЯЛО – ВИДИМАТА ПЛЪТ
Това е нашата видима плът. Физическото тяло е химическа фабрика за преработката на едни елементи в други. От всичко, което ние изяждаме, само 1,5 процента отиват за нашата жизнеспособност. И когато в тялото ни се появи болест, това означава, че в работния ритъм на фабриката се е случил пробив. И когато ни предписват недостигащите в организма елементи, тогава още повече се нарушава работата на организма. Това е така, защото органът, изработващ тези елементи, е атрофирал от безделие. И ако човек не реши сам да промени храненето си, физическото натоварване, дишането и най-вече - начина си на живот и мислене, то на всяка цена ще получи хронично заболяване и ще стане зависим от страничните елементи.
ЕФИРНОТО – НЕВИДИМАТА ОБВИВКА
То е разположено по контурите на физическото тяло и е като своеобразна невидима обвивка, леко издаваща се навън.
Ефирното тяло е свързано пряко с физическото и с неговото състояние. Лечението на това тяло става чрез масаж, чрез въздействие върху физически активните точки, с прочистване на каналите, чакрите и накрая чрез специално дишане.
Ефирното тяло отговаря и за сексуалната енергия, която трябва да се използва правилно.
ВИТАЛНОТО ТЯЛО – ЖИЗНЕНАТА СИЛА
Това е тялото на жизнената сила. Точно това тяло страда от умора, слабост, страх, гняв. С една дума - страда от недостиг на жизнени сили. Затова тази жизнена сила трябва да се събира и натрупва чрез физически упражнения, чрез укрепване на волята. Трябва да се загърбят вредните навици. За да бъде здраво виталното тяло, човек трябва да следва пътя на Доброто. Не трябва да се подчиняваме на волята на другите хора, защото чрез виталното тяло се осъществява въздействието на магиите и уроките. На виталното тяло въздействат колебанията в слънчевата активност и в лунните цикли.
Виталното тяло е основата на жизнеспособността на целия организъм, затова то трябва да бъде пазено чрез активност, самоконтрол и дори разкрепостеност. То може да бъде запазено, ако не допускате стресовете и силните преживявания през него.
АСТРАЛНОТО – СЪРЦЕТО НА ЧОВЕКА
Това е сърцето на човека и отговаря за възвишените чувства, затова в него трябва да преобладава любов към всички същества. И когато човек проявява благородство, любов към ближния и преданост към висшите същества чрез молитва, користта, завистта, ненавистта в човека се заглушават.
Астралното тяло е свързано с ангели и става по-голямо, когато човек върши Добро.
МЕНТАЛНОТО ТЯЛО – НАШИЯТ УМ
Менталното тяло е нашият ум. То се подчинява на кармичната тенденция и представлява един вид карта на света, т.е. на всичко, което е известно на човека. Със своя житейски опит ние разширяваме картата на света и получаваме по-високодуховни мисли.
Мислите се стремят да се материализират и около 5 на сто от хората “черпят” информация от единно информационно поле в Космоса. Те движат нашата цивилизация напред, създавайки чрез своите мислоформи съвършено нови неща - самолети, кораби, градове и т.н.
Когато човек зацикли на някаква идея и е уверен, че може да постигне всичко, Космосът идва да му помогне. Той го прави гений.
КАУЗАЛНОТО – КАРМИЧНАТА ПРОГРАМА
В това тяло се намира кармичната програма, т.е. опитът от всички минали животи.
Понятието “карма” съответства на понятието греховност и възмездие за нашите неправилни действия, т.е. каквото посееш, това ще пожънеш.
Кармата е дълг, който човекът трябва да плати в банката на сатаната за греховете си. И целта на живота на човека е да изкупи, да “обработи” своята карма към по-добро. Нашите болести и неприятности ни се дават за изгаряне на кармата, т.е. нейните остатъци от минали животи и лошите постъпки от този живот.
Човек трябва да знае това и да бъде психологически готов за него: не падайте духом при неуспехите. Вярвайте в добрия изход при болестите, не роптайте, не търсете виновни, а вършете добро.
НИРВАННОТО ТЯЛО – ЦЯЛОСТНАТА ХАРМОНИЯ
С това си тяло човек се свързва, когато „приведе самия себе си” в хармония, когато разтвори своето съзнание и разтваряйки своето “аз”, се открие на Всевишния.
ПО ЦВЕТА НА АУРАТА МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ФИЗИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ
Всички тези тела, които изброихме, съставляват този ореол, който е изобразен на иконите. Ето това е аурата на човека и колкото по-обемна и обширна е тя, толкова по-здрав е човекът.
Аурата има и различни цветове. По цвета й може да се определи физическото състояние на човека. Ако своеобразният пашкул (аурата) е оранжев и плътен, човек е абсолютно здрав; ако е син, състоянието му е добро. Ако обаче пашкулът е сгърчен и сив - то тогава може да се каже, че болният бавно угасва и трябва да се заеме с лечение, като отстрани от аурата си лошите същности.
АКО ЧОВЕК НЕ СИ ПОМОГНЕ САМ, И БОГ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ
Накратко казано, човек - това е Дух, който чрез Душата владее тялото. Духът е семе, хвърлено в почвата-Душа, и ако семето е било положено с любов, то ще израсне силно растение-Тяло, което също ще даде добри семена в бъдеще.
Духът и Душата са невидими и безсмъртни. Те съществуват на ниво чувства. Видимото физическо тяло е смъртно, а смъртта е само отбелязване на изминат етап от пътя на превъплъщението на Духа.
Нашата
Душа е тази отворена книга”, в която са записани всички наши действия.
Ако човек е създаден по образ и подобие на Бог, той е длъжен да твори, както и Бог, със силата на своите мисли. И може да лекува своето физическо тяло също чрез силата на мислите - внушението и самовнушението.
Затова трябва да знаем, че човек е здрав дотолкова, доколкото самият той го желае.
И ако човек не започне да си помага сам, и Бог не може да му помогне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар