понеделник, 21 февруари 2011 г.

Какви са чакрите и къде са те ?

Тялото ви е разделено на седем енергийни центъра, всеки отговарящ за определен аспект от живота ви

Корона - светлолилава, мисъл, наука, дух, разбиране

Трето око - тъмносиня, светлина, интуиция, въображение

Гърло - небесносиня, звук, комуникация, креативност

Сърце - зелена, въздух, любов

Слънчев сплит - жълта, огън, сила , енергия, увереност
Божествена - оранжева, вода, емоции, секс

Корен - червена, земя, храна, здраве, пари
Чакра на санскрит означава колело. В йога, чакрите са енергийните възли в човешкото тяло. Съществуват седем главни чакри:

1. * Муладхара- коренна чакра.
 
Намира се в основата на гръбначния стълб. Тази чакра се асоциира с божествата Индра, Брахма и Дакини, елементът Земя и червения цвят.
-Местоположение:перинеум,основата на гръбнака.
-Цвят:червен.
-Елемент:земя.
-Управлява:бъбреци,надбъбречна жлеза,таз,бедра,колена,кръст,седалищен нерв,функциониране на червата.

БАЛАНСИРАНА: Материално благосъстояние,просперитет,упование в естествения поток на живота,стабилност,способност за релаксиране,здраве,жизненост,способност за освобождаване от стари модели,споделяне,сигурност, увереност,човек се храни бавно,притежава физическа и умствена гъвкавост,щедрост,оптимизъм. [източник?]

НЕБАЛАНСИРАНА: Пристрастеност към сигурността,закостенели представи,трупане на вещи,привързаност нъм материалната сигурност,алчност,кражби,лакомия,наднормено тегло,песимизъм,разпиляност,вандализъм,инертност, страх от бъдещето и за способността за оцеляване,погълнатост в себе си,нестабилност,нервност, чувство за непринадлежност,бягство от действителността,прекалено безпокойство за финансовото състояние, бедност,поднормено тегло,запек,липса на енергия.

Първата чакра е основата на цялата система от чакри.Всяка слабост или нестабилност в основната чакра ще се отрази на цялата система.Ако нашата първа чакра е развита в атмосфера на несигурност,ред проблеми ще намерят физическа или умствена проява,засягайки цялостното ни здравословно състояние,и всичко,което направим,ще бъде подкопано от едно доминиращо чувство на тревога.Тази чакра предоставя главните качества,чрез които да дадем изява не само на основните си нужди,но и на мечтите и представите си.Здравата връзка със земята ни помага да развием стабилна опора.Научаваме се да заявяваме своите граници и да проявяваме отговорност.Готови сме да превърнем препятствията в предизвикателства,които съзнателно посрещаме,и оставаме верни на това,което сме и което знаем.Ставаме непоклатими. Докато упованието е положителен аспект на първа чакра,страхът действа разрушаващо,води до свиване и ограничаване на нашата жизненост.Страхът подкопава всички положителни проявления на първа чакра,като безопасност,сигурност,упование,здраве и твърдост,отслабва нашата основа,нашите корени и така пилеем ценна енергия.Страхът нарушава състоянието на вътрешна релаксация,като ни парализира и прекъсва връзката ни със земята.Всеки път,когато усетим силно желание да постигнем нещо-идея, мечта, предмет-от някоя дълбока вътрешна пукнатина ще изскача довод,който ще попречи на изграждането на здравите основи,върху които да построим своите мечти.Никога не подценявайте осакатяващият ефект на дълбоко насадените негативни мисли и чувства,свързани с ежедневието. Всичко, което е построено на основата на скрити страхове,е обречено на срутване. 

Организирай живота си 

Проблемът: Ужасно сте закъсали за пари. Прескачате обяда, вечерята…Чувствате се нещастни в своя дом, не можете да си намерите място.

Вашата чакра - корен се нуждае от стимулиране. Тя контролира вашите основни нужди.

Решението: Опитайте се да мислите практично, да се приземите. Можете да предприемете обиколка из страната, да направите почивка в някое село. Поработете в градината си.

Пипайте земята с ръце. Яжте повече месо и протеини. Тази чакра е червена, затова избирайте дрехи в червено.
"Научете се да давате свобода.
Това е ключът към щастието."
Буда 
 2. * Свадхистхана - сакралната чакра. 
Намира се близо до гениталиите. Счита се, че влияе на сексуалността и репродуктивните функции.

Oживи сексуалния си живот
Проблемът: Сексът за вас е разочарование? Трудно ви е да изразите емоция? Нямате време един за друг?
 
Вашата чувственост, емоционалност и сексуално здраве се контролират от божествената чакра. Ако не й обръщате внимание, значи изобщо не обръщате внимание на себе си.

Решението: Ключовият елемент на тази чакра е водата, затова плувайте, карайте сърф, возете се в лодка, пийте повече течности. Оранжевото е цветът, който ще отключи емоциите. Използвайте козметика в оранжево - масажно олио, шноли, шалове в оранжево, оранжеви соли за вана.
 "Можеш да казваш ДА и НЕ
винаги, когато ти решиш."
Толтекска книга на мъдростта

3. * Манипура - чакра на слънчевия възел. 
Разположена е над пъпа. Свързана е с емоциите. Управлява стомаха, черния дроб и панкреаса.

Зареди се със сила и забрави изтощението

Проблемът: Винаги ли сте изтощен? Смятате ли, че това е максималното, което сте постигнали в отношенията си с другите и с работата си? Липсва ли ви самочувствие?
 
Силната чакра слънчев сплит означава силен дух и силно тяло.

Решението: Елементът, който определя тази чакра, е огънят, затова се препоръчва жонглиране с огън или нестинарство, но ако ви се струва прекалено, просто запалете у дома много свещи, търсете топлината на огъня. Жълтото е цветът, който ще вдигне тонуса ви.
 "Обичаш страданието си, защото ти е познато
и ти дава усещане за сигурност.
Опознай любовта, направи нов избор.
Само любовта може да те доведе
до състояние на блаженство.
От теб зависи колко дълго
ще останеш в блаженството."
Толтекска книга на мъдростта
4. * Анахата - чакра на сърцето. 
Намира се в центъра на гръдния кош. Управлява сърцето, кръвта и кръвообращението като цяло.

Събудете романтиката във вас

Проблемът: Струва ви се, че е трудно да обикнете отново? Чувствате се нещастна без повод? Трудно завързвате приятелства?
 
 "Виновна" е чакрата сърце, отговорна за вашите любовни отношения със света.

Решението: Обградете се със зеленина - изпълнете жилището си със цветя, направете си пикник, яжте зелени салати и плодове. Зелените ароматни билки са също отлична терапия - като чай, масажно масло или аромотерапия.

 "Не съди. Прощавай. Освободи се от предишната си критичност.
Откажи се от необходимостта да си винаги прав, пръв, на върха.
Никой не е виновен. Уважавай себе си. Уважавай другите."
Толтекска книга на мъдростта

5. * Вишуддха - чакрата на гърлото. 
Свързана е с общуването и речта.Петият енергиен център е Вишудха чакра и неговото разположение е в основата на гърлото. Той символизира чистото съзнание и креативност.
На физическо ниво, той управлява изразяването, вдъхновението в речта, красноречието и усещането на съвършеното.
Контролира дейността на гласните струни, на чуването, на фаринкса и хранопровода. Вишудха чакра е символ на звука, сънуването и чистота.
Активацията на тази чакра благоприятства за разбирането на невербалното общуване. Съотвестващите жлези са щитовидната
и паративната жлеза. Всички необикновени "способности", дарби, сили познати като сидхи са свързани с гърлената чакра.
Резултатите от медитацията върху Вишудха чакра са спокойствието, безпристрастие, приятен глас, събуждане на художественото вдъхновение, способност за вярно тълкуване на светото писание, разбиране на тайния език на сънищата.
 "Не се страхувай да изразиш мечтите си.
Знай кой си и какво искаш.
Свободен си да променяш живота си -
това е твоят живот, не животът на другите."
Толтекска книга на мъдростта
6. * Аджна - чакрата на челото. 
Намира се между веждите. Свързана е с хипофизата и епифизата.

Подхранвайте вашата женска интуиция

Проблемът: Замразили сте въображението си? Не сънувате нищо, или не помните сънищата си? Притъпена е способността ви да усещате нещата?
 
 Единствено вашето трето око може да реализира силата на вашето въображение

Решението: Тъмносиньото и светлината като цяло силно могат да повлияят. Отделете си една топла нощ да се насладите на синьото нощно небе и звездите. Синият цвят на лавандулата ви очарова. Купете си ваза от синьо стъкло. Облечете дреха от тъмносиня коприна.

"Да се усъвършенстваш, значи да се променяш.
Да си съвършен, значи да се променяш често."
Уинстън Чърчил 
7 * Сахасрара - чакрата корона.
Намира се над главата. Тя се активизира едва когато всички останали чакри са в равновесие.
Използвайте силата на своя ум

Проблемът: Трудно ви е да се съсредоточите и да седнете да научите нещо? Оплаквате се от слаба памет? Интелектуалните разговори, филми и пиеси ви уморяват?

 "Короната" е чакрата, която дирижира вашия интелект.

Решението: Мисъл е ключовият елемент. Тренирайте своята мисъл. Обмисляйте всяко нещо. Упражненията по медитация са отлично средство да уловите и използвате интелектуалната си енергия, която иначе някъде се разпилява. Станете един ден рано, за да погледате изгрева. Яжте лека храна, не бързайте да претупвате този ритуал. Лилаво, пурпурно са цветовете, които трябва да носите

"Любовта се излъчва отвсякъде, стига да й позволиш.
Любовта е във всичко наоколо.
Тя е състояние на блаженство.
Ти имаш рождено право на щастие.
И на страдание. Кое избираш?"
Толтекска книга на мъдростта 

Теорията за чакрите се гради върху хипотезата, че енергията се движи равномерно в организма ни. В седем точки на нашето тяло съществува концентрация на енергия, която постоянно се движи спираловидно. Тези седем специфични точки са  чакрите.
След четири години щастлива любов с нейния Ник, Кейт изведнъж се чувства в криза. Либидото й е под морското равнище без някаква ясна причина. Чувства се смачкана. Приятелят й следва стандартно поведение - единственият физически контакт с нея е сексът. Прогнозата е ясна - тя го зарязва. Само че Кейт е една от малкото жени, които се опитват да търсят нестандартен изход. Тя работи върху своята чакра. Кейт прави своята програма така: сауна, плуване, медитация. Боядисва една от стените на апартамента в оранжевите тонове на залеза. Пие повече течности.Тук повечето от читателките се разсмиват. Но не бързайте. Науката за чакрите не е толкова проста, нито нещо, което трябва да изхвърлим от съзнанието си. Днес тя става все по-популярна в страните от Европа и Америка. Нещо повече - някои лекари я наричат последната дума на алтернативната медицина.

Създадена преди хиляди години в Индия, философията на чакрите държи ключа към всички аспекти от здравето на човека - душевно и физическо. Курсовете, които обучават желаещи в тайнствата на науката за чакрите, се рекламират така: "Искате да сте по-секси, да имате вълнуващ социален живот, да спечелите повече пари? Открийте древната наука за чакрите и дайте нова посока на живота си!"

Да се говори за чакри и да се поназнайва нещичко стана особено модно, след като Деми Мур и херцогинята Фърги посетиха Индия и си побъбриха с известен гуру, след като Мадона заряза фитнеса заради йогата и се отдаде на чакра-терапия. Книжарниците на Запад са заляти от литература на тази тема. Дори ортодоксалните привърженици на традиционната медицина признаха, че има доказателства за чакрата - електромагнитните вълни, обграждащи тялото, които могат да се установят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар