понеделник, 7 март 2011 г.

Болестта започва като проблем с енергийното ниво на човека

Майстор Мантак Чиа е създател на системата, известна като Лечебно Дао и е основател и директор на Центъра по Лечебно Дао в Ню Йорк. Още от дете е обучаван на даоски начин на живот, както и на други дисциплини. Резултатът от обучението на майстор Чиа в областта на даосизма, както и познанието му на редица други системи, е създаването на системата на Лечебното Дао, която днес се преподава в редица градове на Съединените щати, Канада и Европа.
Един свят на стрес - Трансформиране на стреса в жизненост
Лечебното Дао е система, която ти позволява да окажеш помощ на себе си и те предпазва от редица заболявания и от стреса, като оказва благотворно влияние върху всички аспекти на твоя живот. Ключовото й понятие е развиването на жизнената енергия или Ци с помощта на лесни за изпълнение техники и физически упражнения. След това жизнената енергия циркулира по акупунктурните меридиани на тялото и като резултат води до подобряване на здравето, жизнеността, уравновесяване на емоциите и повишаване на творческите и духовните способности.

Цялата система се състои от три нива:
Ниво I се занимава с лечебната енергия, укрепването и успокояването на тялото;
Ниво II се занимава с преобразуването на отрицателните емоции в силна, положителна енергия;
Ниво III се концентрира върху творческите и духовни практики.
Болестите са резултат от блокирането на енергията. Твърде голямото или твърде малкото количество енергия в някоя част на тялото води до заболяване на тази част и натоварване на цялото тяло. Лечебното Дао ни учи как да коригираме този дисбаланс чрез събуждането на Ци или жизнената енергия и насочването й към засегнатите области. Даоската система свързва всеки орган към един от петте елемента в природата: метал, вода, дърво, огън или земя. Освен това ги свързва със сезоните на годината, с различен цвят и някакво качество в природата (напр. мокро, сухо, ветровито и т. н.). Тази връзка често описва характеристиките на съответния орган. Например, сърцето е свързано с лятото, огъня и червения цвят; здравото сърце се асоциира с възбудата и топлината. Сезонът на даден орган е този, през който той доминира и работи най-интензивно.
Тялото, умът и духът в даоската система са свързани. Затова, според китайската медицина, отрицателните емоции, като например гневът, страхът и жестокостта или излишъкът на положителни емоции, като например прекалената радост или вълнение, могат да увредят органите и да предизвикат тяхното заболяване. Проблемът може да съществува от много години, преди да се прояви физически като някакво заболяване. Може да се състои в блокиране или намаляване нивото на Ци, което води до дисбаланс в определени части или органи на тялото. Ако забележиш дисбалансът на Ци, когато той за първи път се появи, имаш достатъчно време, за да го възстановиш. Много хора не разглеждат лошия характер или отрицателните емоции като вид болест. В даосизма ние ги разглеждаме като начало на дисбалансирането на Ци в системата, точно както лошият дъх или мирис на тялото могат да бъдат първоначалните признаци за отслабването или заболяването на черния дроб, бъбреците или стомаха.
Безпричинният инат може да е причинен от дисбаланса на енергията на сърцето. Зловонната пот може да се дължи на нарушената функция на бъбреците, които са загубили филтриращата си функция, с която отстраняват излишната вода, съдържаща се в телесните течности. Страхът и плашливостта може да се дължат на дисбаланса на енергията на белите дробове и бъбреците. Болките в гърба може да са причинени от дисбаланса на енергиите на бъбреците и пикочния мехур, както и много други физически страдания могат да се свържат с дисбаланса на Ци в определена област на тялото.
Ако не сме в контакт с вътрешния си Аз, е много трудно да се отбележи някаква вътрешна промяна. Чрез усвояване на съхраняването, преобразуването и развиването на Ци, ще притежаваме по-голямо количество Ци, с което да премахнем задръстванията, да повишим съпротивителните сили на организма и да се предпазим от болестите. Можем да живеем един щастлив и здравословен живот и да поддържаме здравето си до дълбока старост; можем да живеем живот, който не представлява преход от една болест в друга, а вместо това да сме жизнени през целия си живот и да живеем с удоволствие.
Най-естественото нещо за противоположностите е да се привличат взаимно. Най-важното нещо е да се разберете един друг, да разберете силните страни на всеки и да си помогнете за преодоляване на своите слабости. За да разбереш другия, най-напред трябва да разбереш себе си. Най-добрият начин да разбереш себе си, е да се докоснеш до своите органи чрез вътрешната система и чувства. След това можеш да укрепиш органите, за да преобразуваш отрицателната енергия и да развиеш положителни емоции и ценности. Отрицателните емоции са основната причина за енергийния дисбаланс в тялото. Наличието на отрицателна енергия в единия член на семейството ще предизвика отрицателни емоции и в другия, и ще наруши енергийния баланс на цялото семейство.
Вътрешната усмивка е истинската усмивка за всички части на тялото, включително всички органи, жлези и мускули, както и нервната система. Това ще предизвика произвеждането на голямо количество енергия, която може да лекува и евентуално да се преобразува в енергия от още по-висока степен. Искрената усмивка предава енергията на любовта, която притежава силата да затопля и лекува. Вътрешната усмивка ще ти помогне да привлечеш по-голямо количество енергия Ци и ще произведе по-висококачествена Ци.
Усмихването на себе си е като радостта от любовта, а любовта може да лекува и да подмладява. Вътрешната усмивка насочва енергията на усмивката към органите и жлезите. За съжаление, въпреки че твърде често се занимаваме прекалено много с външния си вид, много малко от нас осъзнават как изглеждат нашите вътрешни органи и жлези, къде се намират или какви са техните функции. Вътрешната усмивка е много ефикасна при противодействието на стреса в ежедневния живот. В съвременното общество харчим милиони долари, за да открием начин да се освободим от стреса. Много често тези лекарства носят само частично и временно облекчение.
Вътрешната усмивка е тясно свързана с тимуса и повишава активността на тази жлеза. В даоската система тимусът се разглежда като място на голямото просветление, място на любовта и място на жизнената сила на енергията Ци. Когато сме подложени на емоционален стрес, първа бива засегната тимусната жлеза. повишаването на активността на тимуса, увеличава способността на организма.да се справи с рака. Част от клетките, произвеждани от тимуса, са Т-клетките. Тяхната функция е да разпознават клетките, които са извън нормата и да ги разрушават. В тялото всеки ден се произвеждат милиони клетки, някои от които излизат извън нормата. Ако Т-клетките не са активизирани от тимусните хормони, анормалните клетки ще продължат да се размножават и ще се превърнат в ракови клетки. Оттук и основната роля, която играе тимусната жлеза при предпазването от рака.
Практиката на Вътрешната усмивка започва в очите. Те са свързани с нервната система, която регулира функциите на органите и жлезите. Очите са първите, които приемат емоционалните съобщения и карат органите и жлезите да ускоряват своята работа по време на стрес или опасност (реакцията атака и бягство) и да я забавят, когато кризисната ситуация отмине. Затова чрез релаксирането на очите, можеш да релаксираш цялото тяло и с това да освободиш енергията, за да ти е подръка.
Даоските мъдреци твърдят, че когато се смееш, органите освобождават медоподобен секрет, който подхранва цялото тяло. Когато си ядосан, уплашен или в стресово състояние, те отделят отровен секрет, който запушва енергийните канали, отлага се в органите и причинява загуба на апетит, нарушено храносмилане, увеличено кръвно налягане, ускорен пулс, безсъние и отрицателни емоции. Усмихването на органите ги кара да се разширяват, да станат по-меки и влажни и поради това, по-ефективни. Като резултат на това, черният дроб, например, има повече пространство, за да съхранява хранителните вещества и да отстранява токсините.
Когато си в стресово състояние, прекалено завладян от емоциите или животът ти преминава в гняв и страх, органите се задръстват и нивото на твоята функционалност се снижава. Изразходва се много енергия и ставаш безчувствен, губиш живостта и игривостта си. Трудно усвояваш новото, а ако се опиташ да учиш, това, което научиш няма да бъде усвоено трайно и няма да го направиш част от себе си. В даоската система считаме, че нашите органи, сетива и части на тялото вземат участие при ученето. Когато се усмихваш на органите, сетивата и жлезите, установяваш връзка и общуваш с тях. Когато си в стресово състояние или уплашен, всички органи и сетива са затворени.
1. Усмивката е най-мощната енергия от личната сила. Вътрешна усмивка от твоите органи ще ги накара да съдействат със своята сила, за да произвеждат и насочват енергия към сетивата и особено към очите. Очите са свързани с всички сетива и органи. След като веднъж се научиш как да го правиш, можеш да закарваш силата до всички органи. Имаме 63 трилиона клетки. Всяка клетка произвежда малко количество енергия. Умножено по 63 трилиона това прави огромно количество. Когато си релаксиран и спокоен, и се усмихваш, можеш да поддържаш енергията в нейния връх и винаги да си готов да действаш. Нивото на енергията винаги е било основният ключ за всичко
2. Когато нивото на енергията се повиши, ще притежаваш повече енергия за подобряване на ученето си, ще притежаваш по-голяма гъвкавост в действията си и ще знаеш по-добре какво искаш и как да го постигнеш.
3. Усмихни се на половите органи. Колкото е по-високо нивото на сексуалната енергия, която притежаваш, толкова повече лична сила ще имаш. Когато сексуалната енергия намалее, намалява и личната сила. Упражнявай съхраняването и увеличаването на сексуалната енергия чрез възстановяването й. Познаването на начина за развиване на сексуалната енергия е един от основните източници на сила.
Опитай се да практикуваш Вътрешната усмивка всеки ден, веднага след като се събудиш. Това ще подобри целия ти ден. Ако обичаш своето тяло, ще обичаш в по-голяма степен и другите и ще си по-ефективен в работата си.
Откъс от книгата “ДАОСКИ МЕТОДИ ЗА ТРАНСФОРМИРАНЕ НА СТРЕСА В ЖИЗНЕНОСТ” от  МАНТАК  ЧИА

Няма коментари:

Публикуване на коментар