сряда, 2 март 2011 г.

КАЛЕНДАРА НА МАИТЕ...НЕ КРАЙ, А ЕВОЛЮЦИЯ!

И по-точно – еволюция на съзнанието!
Цивилизацията на древните Маи, населявали някога земите на Централна Америка, се води една от най-напредналите по отношение на знанията за времето, а техният календар - най-точният на планетата. Включва много времеви цикли относно Вселената и Слънчевата система. Хронологичните им познания били удивителни, като някои от тях все още предстои да се разгадаят.

Както някои от вас знаят, въпросният календар има край. Т.е. момент, в който просто спира и няма нищо нататък. Според календара на маите тя протича на цикли. Въпросните цикли са девет на брой и са разкрити с помощта на археологическа находка (стълб с надписи), като календарът е вече част от официалната наука. Маите разделят всеки един от тези цикли на 13 части - 7 дни и 6 нощи (седмият няма нощ, а времетраенето им не съвпада с нашето). Всяка „част” в цикъла бележи ново развитие (скок) на съзнанието. За сравнение мога да предложа разликата между поколенията. Всяко ново е някак си по-бързо възприемчиво, обработващо по-добре информацията и прилагащо я в живота по-ефективно. По-същия начин е разликата в развитието на разума между отделните „части” в цикъла. Друго важно е, че според календара във всеки цикъл през петият му ден става нещо много важно и добро, а на петата нощ нещо лошо. В момента се намираме към средата на осмият „Галактически” цикъл, който е предпоследен. А ето ги и тях:

Цикъл 1. „Клетъчен”
Започва преди 16,4 милиарда години със събитието, което официалната наука нарича “Големия взрив” и е свързан с развитието на живота във вид на отделни клетки. Тогава се заражда основното съзнание на всичко и е наречено „Действие/Реакция”, което също е основен физически закон.
* Всяка една от тринайсетте части в този цикъл е с продължителност от около 1,26 милиарда години. Всичко се развива много бавно. През петия „ден” се формира слънчевата система, а през петата „нощ” е метеоритната бомбардировка върху всички планети и луни (нашата все още си пази белезите).

Цикъл 2. „Млекопитаещи”
Започва преди 820 милиона години като е условно наречен така, защото науката днес определя приблизително този период за начало на обединяването на отделните клетки в по-сложни организми и специализацията на отделните клетки в извършването на точно определена функция. Съзнанието еволюира в „Стимул/Отговор”, което е по-сложно от горното.
* Всяка една от тринайсетте части в този цикъл е с продължителност от около 63,4 милиона години. През петия „ден” живота еволюира и излиза извън водата на сушата, а през петата „нощ” 97% от живота на планетата е изтребен.

Цикъл 3. „Семейство”
Започва преди 41 милиона години и е наричан така, защото е свързан основно с обособяването на отделния индивид от общността. Съзнанието еволюира в „Стимул/Индивидуален Отговор”. То звучи подобно на горното, но каква е разликата между тълпа и семейство? Индивидуалността! Да, разликата в съзнанията е огромна. Например сте имали моменти, когато се чувствате наистина прекрасно да бъдете себе си! Също сте имали и моменти, когато сте се чувствали част от тълпата – когато сте един от хилядите по трибуните на спортно събитие или пък на дългата опашка в магазина. Замислете се какво ви е било съзнанието в различните ситуации. Как сте се чувствали в единия и другия момент? Разликата е голяма :) Целия този период от 41 милион години е помогнал на съзнанието да се свързва с други и да си създава взаимоотношения.
* Всяка една от тринайсетте части в този цикъл е с продължителност от около 3,2 милиона години. През петия „ден” живота отново еволюира на по-високо равнище, появява се цветното зрение (”color vision”), а през петата „нощ” на този цикъл все още не е ясно точно какво е станало.

Цикъл 4. „Племенен” (от племе)
Започва преди 2 милиона години, когато за първи път се появява племето. Съзнанието еволюира в „Прилики/Разлики”. Докато през втория цикъл се развива мозъка, през третия той се разширява/увеличава, то в този четвърти цикъл се развива разума. Това да виждаме прилики и разлики, както и способността да вземаме решения относно различни неща, а не само възможността за реакция. Това е огромна стъпка напред в съзнанието.
* През петия „ден” човекът открива огъня, а през петата „нощ” е бил ледниковия период. Съзнанието винаги ни „доставя” нужните неща за да можем продължим към следващата стъпка.

Цикъл 5. „Културен” (от култура)
Петия етап на развитие е започнал преди 102 хиляди години. Тогава все още сме живели в пещерите, но за първи път се е появила културата. Някъде точно в началото на този цикъл сме започнали да си говорим един на друг. Съзнанието еволюира в „Причини”. А именно – причините защо нещата са такива каквито са. В миналия период съзнанието се научи да взема решения, а в този то започва да разбира и причините.
* През петия „ден” се появява изкуството, а през петата „нощ” то е сякаш на заден план. Изкуството е въображение и докато през „деня” хората са го имали, през „нощта” следващите са го нямали. Било е тъмна ера за изкуството.

Цикъл 6. „Национален”
Започва през 3115 година преди новата ера, когато за първи път Горен Египет се обединява с Долен Египет и се формира първата нация на Земята. По същото време за първи път се появява и писмеността. Съзнанието еволюира в „Закон”. Всеки човек персонално е длъжен да познава всеки от законите. Незнанието не е извинение.
* През петия „ден” посланието на Исус Христос „обикаля” цялата планета, а през петата „нощ” Рим пада и за Европа започват 1000 години мрак. И не поради какво да е, а защото самото съзнание се е променило.

Цикъл 7. „Планетарен”
Започва през 1752 г. и се нарича така, защото по това време човечеството осъзнава, че обитава планета с кълбовидна форма. Това е и периода на започване на индустриалната революция. Съзнанието еволюира в „Сила”. В целия този цикъл става дума за създаването и укрепването на мощ/сила/власт. Забелязали ли сте, че има много такава насъбрана в малък брой хора? Вероятно това не ви харесва, но то е нормално според календара на маите. Дори и Световната Търговска Организация е вид проявление на това съзнание, за да се укрепва тази сила/власт, да я фокусира. Хората „горе” не осъзнават, че това е част от еволюцията за развитие на съзнанието.. те мислят само за големите си банкови сметки.
* През петия „ден” разбираме, че е=mc2, както и господин Иванов открива, че живеем в безкрайна вселена, където всичко е възможно. Петата „нощ” - втората световна война.

Цикъл 8. „Галактически”
Започнал е на 5 януари 1999 г. и ще продължи до 10 март 2011 година. В този период тринайсетте етапа/части са с продължителност от по 360 дни. Съзнанието еволюира в „Етика”. Етиката е различна от морала - тя идва отвътре, от сърцето ти. Тя ти казва кое е правилно и кое е грешно. Морала от друга страна е „причини”. Причини, които с времето и културата обособяват „правилните и грешните” неща. Нещо различно от етиката. Докато морала идва отвън и те затрупва, етиката е в теб самият. Целият цикъл е за нея и за целостта (интегритет). Те са така да се каже „новината на деня”. Като се огледате какво става по света не сте много доволни, нали? Войни, трагедии и всякакви грозни неща. Това, което всъщност виждате е един сблъсък между съзнанието на „Силата” със съзнанието на „Етиката”. Точно както във всеки един от миналите цикли - новото идващо съзнание доминира над предишното и де факто това става през петия „ден” от всеки цикъл. Тогава новото взема надмощие над досегашното. Забележете също, че не може да имате етика, ако преди това нямате някаква сила/власт. Например, ако бягате за да си спасите живота… етичността ще е последното нещо, което ще имате. Но когато сте на „твърда почва” – тогава може да започнете да си създавате една цялост, представляваща етика. Точно и за това съзнанието е трябвало да предостави първо „силата”.

Цикъл 9. „Универсално съзнание”
Деветият цикъл започва от 10 март 2011 г. и ще продължи до 28 ноември 2011 г. Състои се само от 260 дни, като всяка от тринайсетте му „части” ще е по 20 дена. Това е почти 20 пъти по-бързо от предния цикъл. Развитието на еволюцията увеличава скоростта си непрекъснато! В осмият цикъл, в който се намираме в момента, всяка част е с продължителност от 360 дни. Стават все повече неща за все по-малко време! Нямате ли и вие усещането, че времето сякаш лети? Сега знаете, че не е така. Процеса на еволюция на съзнанието лети! И колкото повече неща се случват толкова повече възможности се отварят. Това в един момент ще доведе и до възможност да правим така наречените „чудеса”.

Има и един проблемен момент. Съзнанието ни може да обработи максимум 24 мисли в секунда, затова филмите са на 24 кадъра примерно. Това „забързване” на съзнанието ще доведе до по-голям стрес с настъпването на все повече „промени” около нас. Повечето хора са се научили да се адаптират към него, но не всички.
Съзнанието на този цикъл еволюира в „Съзнателно обединено сътворение”. Точно за него е и цялата тази еволюция през милиардите години – всичките цикли, събития и т.н. Това е времето на придобиване на абсолютното и неограничено съзнание, на безграничните възможности. Това е и момента, в който всички „заключени” области на мозъка ще се отключат. Ще ползваме не 3-10% от него, а пълните 100%. Точно и затова сме тук - да достигнем до това ниво.
Вероятно си задавате въпроса „ако наистина е така.. какво трябва да направя за да достигна до това ниво на съзнание?”. Отговора е прост – нищо! В смисъл, че не ви трябва да купувате нищо, не ви трябва научите нещо определено, не ви трябва да медитирате. Накратко, не трябва да правите нищо конкретно, освен съзнателно да участвате в този процес на отваряне на повече възможности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар